Strategie

De strategie, zeker in de eerste jaren, zal zijn om reeds bestaande initiatieven voor onderzoeksjournalistiek te ondersteunen. Daartoe zal actief op internet worden gezocht naar passende projecten. Het bestuur zal in overleg beslissen welke projecten binnen de doelstelling vallen van de stichting en welke projecten zullen worden gesteund en voor welk bedrag.  

Werving van gelden

Gelden worden geworven door erfenissen en giften. In het begin zullen de gelden voortkomen uit de kring of het netwerk van bestuursleden. De actuele start van de Stichting wordt bepaald door een aanzienlijke donatie die wordt verwacht eind 2018. Pas na enkele jaren ervaring en een aantoonbaar track-record zal werving van gelden van derden worden gestart.

Financiƫle gegevens

Zoals boven vermeld zal de start van de stichting afhankelijk zijn van de eerste erfenis. De kosten van de stichting zijn vanaf de oprichting in 2016 gedragen door de oprichters en zullen niet worden verrekend met giften in de toekomst. Tot op heden (mei 2018) zijn er geen giften en geen kosten geweest voor de stichting.
De stichting streeft niet naar het in stand houden van een stamvermogen. Binnenkomende giften zullen binnen 10 jaar na ontvangst worden uitgegeven. Er zal geen kantoor worden ingericht en geen werknemers worden aangetrokken. De kosten zullen daarom minimaal zijn en bepaald worden door wettelijke vereisten, zoals de instandhouding van een web site, verzorging van de administratie en dergelijke.